Η απόσταξη της σούμας

Το απόσταγμα από σύκα, η περίφημη σούμα, αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν της Χίου και η απόσταξή της θεωρείται μέγιστο κοινωνικό γεγονός. Το καζάνισμα, όπως αλλιώς λέγεται η απόσταξη, είναι μια γιορτή με παράδοση αιώνων και ανοιχτό κάλεσμα σε φίλους, επισκέπτες και ξένους.
Κάθε χρόνο από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι και λίγο πριν τα Χριστούγεννα ξεκινάει η διαδικασία της ετήσιας παραγωγής σούμας στα διάφορα αποστακτήρια των χωριών. Όποιος επιθυμεί να «καζανίσει» απευθύνεται σε ένα από αυτά. Κάθε παραγωγός θέλει οι παρευρισκόμενοι να δοκιμάσουν το προϊόν του και φυσικά δε λείπουν οι μεζέδες και η συνοδεία μουσικής.

Η διαδικασία έχει ως εξής: Τον Αύγουστο ξεκινάει η περισυλλογή των σύκων και αφού ολοκληρωθεί αυτά αφήνονται να ξεραθούν στον ήλιο. Στα μέσα του Οκτώβρη μεταφέρονται προς τα αποστακτήρια, όπου τοποθετούνται σε βαρέλια με νερό και μια μικρή ποσότητα μαγιάς. Εκεί παραμένουν για περίπου δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι μύκητες και να γίνει η ζύμωση.

Αφού τελειώσει αυτό το στάδιο της προετοιμασίας, ξεκινάει ουσιαστικά η διαδικασία της απόσταξης: Τα σύκα μπαίνουν σε χάλκινους άμβυκες, δηλαδή καζάνια, τα οποία βράζουν έως και τρεις με τρεισήμισι ώρες και μαζί τους τοποθετούνται διάφορα αρωματικά φρούτα, όπως μήλα, εσπεριδοειδή, καθώς και γλυκάνισος, ανάλογα με την προτίμηση του κάθε παραγωγού. Δε λείπει βέβαια και μια μικρή ποσότητα μαστίχας. Η φωτιά εξατμίζει το οινόπνευμα, τα αιθέρια έλαια από τα μυρωδικά και νερό. Ο ατμός μεταφέρεται μέσω ενός χαλκοσωλήνα σε μια δεξαμενή με νερό όπου ψύχεται και έτσι βγαίνει η σούμα από την έξοδο του σωλήνα.

Το πρώτο ρακί είναι πολύ δυνατό για αυτό και παλιότερα κρατούσαν τα πρώτα 1-2 λίτρα για εντριβές. Το απόσταγμα τρέχει μέχρι οι οινοπνευματικοί βαθμοί (γράδα) να φτάσουν σε ένα ορισμένο σημείο και τότε η απόσταξη σταματάει, για να τη διαδεχθεί η επόμενη. Μπορεί βέβαια το απόσταγμα να ξαναμπεί στο καζάνι με νέα μυρωδικά, οπότε έχουμε το λεγόμενο μετάψημα. Οι βαθμοί του δεύτερου αυτού αποστάγματος ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο και τα αρώματα πλημμυρίζουν.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι άλλο μπορείτε να βρείτε στη Βέσσα

ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Οι κάτοικοι της Βέσσας, οι ασχολίες τους και τα γλέντια.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Τι αξίζει να επισκεφθείτε κατά την έλευσή σας στο χωριό

ΑΓΟΡΕΣ

Δοκιμάστε τοπικά εδέσματα παρέα με τους ντόπιους

Η ΜΑΣΤΙΧΑ

Μάθετε για το προϊόν που κάνει τη Χίο... μοναδική